Ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΕΛΕΝΗ – ΛΕΡΟΣ



Ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΕΛΕΝΗ – ΛΕΡΟΣ

Πηγή φωτογραφίας: www.odysseus.culture.gr
Στα Άλιντα, τον παραθαλάσσιο οικισμό που βρίσκεται στο μυχό του όρμου της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακότερα οικοδομήματα της Λέρου, ο Πύργος του Μπελένη. Σε αυτό το επιβλητικό διώροφο αρχοντικό, στεγάζεται στις μέρες μας το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο «Μανώλης Ήσυχος» του νησιού. Στους χώρους του λειτουργούν επίσης βιβλιοθήκη, μουσείο τύπου και αίθουσα ζωγραφικής. Στην υπέροχη αυλή του τα καλοκαίρια πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 


Ο Πύργος κτίστηκε το 1925 από τον ξενιτεμένο Λέριο ευεργέτη Παρίση Μπελένη και αναπαλαιώθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα για να φιλοξενήσει τα εκθέματα του Μουσείου. Η συλλογή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς διαφέρει πολύ από αυτές που συνήθως παρουσιάζονται σε λαογραφικές συλλογές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κοινωνία της Λέρου την περίοδο 1880 – 1920 ήταν καθαρά αστική. Έτσι, ενδυμασίες, μουσικά όργανα, κεντήματα, ξυλόγλυπτα τέμπλα εκκλησιών και διάφορα άλλα εκθέματα συνθέτουν την αξιόλογη αυτή συλλογή, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως ιστορική.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πύργος λειτούργησε ως νοσοκομείο και από τότε έχουν μείνει σε μία αίθουσα και συμπεριλαμβάνονται στα μουσειακά εκθέματα ένα πρόχειρο χειρουργικό κρεβάτι, ιατρικά εργαλεία και ένας κλίβανος αποστείρωσης. Σε άλλη αίθουσα εκτίθενται τα έργα τέχνης του αγωνιστή ζωγράφου Κυριάκου Τσακίρη, που έζησε εξόριστος στη Λέρο, αφού ως γνωστό, το νησί χρησιμοποιήθηκε από τη Χούντα (1967-74) ως τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων.

Η ΔΕΠΟΑΠ Λέρου (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Πρόνοιας), όπως κάθε χρόνο, έχει διοργανώσει και για φέτος το καλοκαίρι μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο Μπελένη: έκθεση χειροποίητων κατασκευών από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (7-11/8), μουσική βραδιά με το ιρλανδικό ντουέτο ZRAZY (15/6), παχνίδια, λούνα-παρκ και παράσταση Καραγκιόζη  (συνδιοργάνωση με το ΣΕΟ Λέρου και το Επαρχείο - 2/7), εγκαίνια Πολιτιστικού Εργαστηρίου του Δ.Π.Κ. Λέρου (18/7), Ναυταθλητικούς Αγώνες «Αλίντια ’08» και συναυλία με τις αδερφές Καραγγέλου αφιερωμένη στον Μάριο Τόκα (10/8) και τέλος, απονομή βραβείων Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Δ.Π.Κ. Λέρου (23/8).

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός αργιών και Δευτέρας 9.00-13.00 και 18.30-21.00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22470 25040


Κείμενο: Ειρήνη Γαζή